Omet al contingut

Retir d’atenció plena

Dedica’t atenció plena a tu un cap de setmana

Un retir és una ocasió per dedicar-te un temps a tu, a mirar dintre teu, a escoltar-te, a descobrir qui ets i què ets. Aquest cap de setmana serà una oportunitat per trobar com aplicar l’atenció plena amb simplicitat en diferents àmbits.

“El regal més preciós que podem oferir als altres és la nostra presència. Quan l’atenció plena abraça els éssers estimats, floreixen com arbres a la primavera.” Thich Nhat Hahn. I quan tu poses plena atenció a tot el que fas, també floreixes.

En aquest retir del cap de setmana del 12, 13 i 14 del mes de maig, et proposo tres activitats que et facilitaran aquesta introspecció, que no serà per mirar únicament endintre sinó també per mirar des de dintre tot el que t’envolta.

Més de 45 anys d’experiència en meditació i en ioga avalen els ensenyaments que comparteixo.

Foto de Roser Turpin
Foto de Roser Turpin

Ioga somàtic. El ioga somàtic no consisteix a fer grans postures ni a imitar les postures que has vist fer algú, sinó a aprendre el llenguatge del cos a través del moviment conscient. Durant aquest retir farem una pràctica activa, estructurada, per crear camins neuromusculars que substitueixin els patrons que hem anat aplicant inconscientment i que no beneficien un benestar físic. També farem una pràctica fluïda, en què permetràs que el cos s’expressi, amb la mínima intervenció de la ment, de manera que les tensions es vagin afluixant. Tant la pràctica activa com la fluïda es basen a prendre consciència de les sensacions corporals, amb la multitud de beneficis que té això, entre altres, que et permet ser honest/a amb tu, ser totalment tu.

Zendo a les Gavatxes

Meditació somàtica. La meditació somàtica es basa a portar la ment al cos. És el que en budisme zen es coneix com “shikantaza”, que vol dir seure i no fer res que no sigui estar assegut/da. Es comença amb una relaxació no només corporal sinó sobretot mental, per poder experimentar la pròpia presència amb claredat i profunditat. Són meditacions parcialment guiades.

Bany de bosc per estar bé amb tu

Bany de bosc. Farem passejos immersius en la naturalesa perquè pugis viure el que és prendre consciència de tu gràcies a la presència de la natura. En el bosc et donaré unes indicacions que et permetin tenir la ment oberta per descobrir aspectes teus i de la natura que et poden sorprendre. És una manera de meditar des de dintre cap enfora, despertant la intuïció gràcies a prendre consciència de les sensacions i les percepcions.

A part d’aquestes tres activitats troncals, serà un cap de setmana per descobrir matisos de l’atenció plena. Per exemple, els àpats els farem posant-hi atenció plena i us donaré algunes claus per aplicar el que ara es coneix com “mindful eating”. També et proposaré unes activitats per expressar la teva creativitat i una visualització perquè puguis abordar tot el cap de setmana amb lleugeresa.

El més important de tot: serà en silenci. No caldrà que estiguis pendent de què dius, de què diu algú altre. Et podràs permetre estar en un silenci productiu i relaxat. En paraules de Ramana Maharshi, el silenci és la forma més elevada d’ensenyament.

El programa és el següent:

Divendres 12

Arribada, benvinguda, sopar

21.30 Presentació, relaxació i visualització

Dissabte 13

8.00–9.00 Bany de bosc

9.30 Esmorzar i temps lliure

11.30–13.00 Ioga, pràctica activa

13.30 Dinar

17.30 Ioga, pràctica fluïda i meditació

19.30 Sopar

21.30 Relaxació i/o contemplació de les estrelles

Diumenge 14

8.00–9.00 Bany de bosc

9.30 Esmorzar i temps lliure

11.30 Pràctica de ioga i meditació

13.30 Dinar

15.00 Comiat

Aquest horari pot variar en funció de les condicions meteorològiques.

Totes les activitats que puguem fer a l’aire lliure, les hi farem.

Coses que convé portar:

Estoreta de ioga (optatiu)

Barret per al sol, barret per al fred

Crema solar (optatiu)

Vestit de bany (opcional)

Termos o ampolla d’aigua per reomplir

Fulard o antifaç per tapar-te els ulls en la relaxació

Mocador gran o xal per cobrir-te en la meditació al bosc i en la relaxació

Roba còmoda per fer la pràctica física

Roba còmoda i d’abric per a les activitats al bosc (un pantaló llarg per evitar esgarrinxades)

Plàstic per seure al bosc

Llibreta per prendre notes

Un motxilleta o bossa per portar les coses que calgui al bosc

On es fa

En una masia al Parc Natural de l’Alta Garrotxa, entre Oix i Beget, de més de 200 anys, restaurada per ser un centre de retirs.

Les Gavatxes

Com arribar-hi

Amb cotxe: Les Gavatxes és a la carretera entre Oix i Beget, a 25 km al nord d’Olot. Es triga unes 2 hores i mitja amb cotxe des de Barcelona. 7FXF+38 Camprodon. Hi ha la possibilitat de compartir cotxe.

Amb autobús: L’autobús TEISA que va a Castellfollit de la Roca surt de la Gran Via, davant del número 658. N’hi ha un a les 14.00, que arriba a les 15.48, i un altre que surt a les 17.00 i arriba a les 18.48. Et vindran a buscar a Castellfollit (et carregaran una petita quantitat per al combustible).

Per tornar, hi ha un autobús que surt de Castellfollit a les 16.43 i arriba a Barcelona, al carrer Aragó amb Passeig de Gràcia, a les 18.55.

Preus:

Import 230 €

El preu inclou totes les pràctiques, l’allotjament de dues nits en habitació compartida i els àpats, vegetarians i amb atenció a necessitats especials (digue’ns si en tens quan t’inscriguis).

Per reservar la teva plaça és imprescindible que facis un ingrés de 50 € a través de Paypal, paypal.me/meditacioioga, o bé a través de Bizum, 610837121. Aquesta paga-i-senyal no és recuperable, però sí que és transferible.

Harmonitza’t amb la naturalesa

 Harmonitzar la naturalesa i la naturalesa humana et permetrà trobar una serenitat autèntica i una autenticitat serena.

Dona’t una oportunitat per equilibrar i sincronitzar els processos cognitius, emocionals i psicològics i per experimentar l’estat de coherència, els sentiments d’amor, gratitud i empatia que reforcen aquest estat.

Uns dies abans del retir crearé un grup de WhatsApp amb tots els participants per coordinar els viatges i resoldre dubtes. Hi podreu compartir tot el que vulgueu durant una setmana més. Després l’eliminaré.

Viu un cap de setmana d’immersió profunda en la naturalesa i en el silenci del Parc Natural de l’Alta Garrotxa.

Retir a Les Gavatxes

És per a tu, aquest retir?

Aquest retir és per a tu:

 • si fa molt que no passes temps en un bosc,
 • si estàs passant un moment de dispersió i inquietud,
 • si estàs passat un moment amb angoixa o amb dubtes,
 • si estàs en un moment d’impàs i necessites claredat per saber per on tirar,
 • si tens una vida molt accelerada i no pots afluixar,
 • si has perdut una mica la pau interior i la vols recuperar,
 • si necessites fer un parèntesi per reconnectar amb tu,
 • si fa temps que estàs molt enfora i no acabes de trobar com interioritzar-te,
 • si vols augmentar les defenses i reforçar la salut,
 • si estàs molt (massa) en la ment,
 • si tens la sensació que t’has descuidat una mica,
 • si sents que pots ser més autènticament tu,
 • si vols descobrir el poder de l’atenció plena,
 • si coneixes l’experiència de menjar per omplir un buit interior insaciable.
Les Gavatxes

Gràcies a tots els participants en aquest retir. Per alguns té molt mèrit perquè era el primer retir en la seva vida i el primer dia i mig en silenci.

Va ser un cap de setmana de desaccleració, de descobertes, d’un silenci fluid que ens va proporcionar la possibilitat de percebre-ho tot (la naturalesa, el grup, una mateixa) amb profunditat i amplitud.

Testimonis

“Descobrir coses noves a llocs ja vistos. Un acompanyament harmoniós amb la natura, l’entorn i els membres que hem format part del retir.”

“És una experiència que reconforta tant físicament com mentalment, i t’obre a una nova visi`´o del que sents, vius i ets. Agraïment total a la Glòria Puig per l’organització i direcció d’aquest retir.”

“Qué rápido ha pasado todo. Lo bueno que es no tener que romper el silencio y ser superficial. Encontrar un espacio de serenidad, sin presiones, sin prejuicios, con empatía. Un tiempo y un lugar para el amor propio, en el mejor de los sentidos. Eso ha sido para mí este retiro. Muchas gracias.”

“Quina sorpresa, el silenci!”

“M’enduc del retir eines per al dia a dia, tranquil·litat, calma, escolta a les sensacions. I el silenci…”

“El valor del silenci i la pau interior no tenen preu. Va ser una experiència màgica i inoblidable. Gràcies Glòria i a tots per compartir-la.”

“El valor del silenci i la pau interior no tenen preu. Una experiència a repetir.”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *