Omet al contingut

Com visualitzar

Quan tenia 22 anys vaig fer un viatge que va resultar iniciàtic a l’Índia. Vaig passar un temps en un ashram on vaig aprendre diferents pràctiques, una de les quals és la visualització. 

Recordo molt bé les sessions de matinada en què una sanyasin em guiava en les visualitzacions en acabar la classe de ioga. Recordo també algunes de les visualitzacions i l’efecte que van tenir en la meva vida.

A mi m’agrada diferenciar la visualització de la meditació.

Per mi la meditació és la via més directa cap a l’essència, cap al que ets realment. És una pràctica de descoberta del que està amagat pels condicionaments del jo. O sigui, és una pràctica molt profunda, espiritual.

En canvi, la visualització per mi és una pràctica molt útil i necessària per créixer com a persones, per actuar sobre diferents aspectes del jo que ens faciliten la vida quotidiana.

Visualització versus meditació

Penso que la meditació i la visualització actuen sobre aspectes diferents, i crec que es complementen força bé. Resumint-ho molt, podríem dir que la meditació té a veure amb el Jo, mentre que la visualització té a veure amb el jo, en minúscula. Totes dues entitats són importants a la vida.

Utilitat de la visualització

Està demostrat que la visualització pot produir canvis efectius en la personalitat, sobretot en moments en què necessites una ajuda per superar un moment difícil, i també que té un gran poder curatiu.

Consciència de les sensacions

Estudis científics recents sobre els canvis que pot proporcionar la visualització han descobert que la clau és la sensació vívida, intensa, en el cos de com seria l’estat visualitzat. No és només visualitzar amb l’ull de la ment sinó visualitzar amb l’ull del cor. És a dir, és una pràctica del cor i del cos més que de la ment.

Com que en la nostra cultura no es dona gaire importància al que experimentem amb el cos, a moltes persones els costa molt prendre consciència de les sensacions. Si és el teu cas, et recomano que segueixis les pràctiques de ioga que trobaràs a la web, que es basen fonamentalment a prendre consciència de les sensacions, a fer-se íntims amb el cos, a indagar, i així de mica en mica podràs saber amb més claredat què sents.

Qüestions pràctiques

El tipus de visualització que trobaràs en l’àudio que penjaré aviat entrena la consciència corporal i la vincula amb l’estat mental desitjat.

Coses a tenir en compte:

 • No esperis que la primera vegada que ho facis ja et funcioni. L’experiència, com diuen, és un grau, per tant, com més vegades facis la visualització, més fàcil et resultarà.
 • Dedica-t’hi l’estona que et convingui, des d’un quart d’hora fins a una hora o més, tan sovint com vulguis.
 • Busca un espai silenciós i un moment en què no et destorbi res ni ningú. 
 • Fes la visualització quan hagis descansat. Si tens son, no tindràs prou energia per evitar adormir-te i al mateix temps posar atenció a l’exercici.
 • Troba la postura que t’ajudi a estar en quietud: de vegades pot ser asseguts i d’altres, estirats (però és molt més difícil, perquè et pots adormir).
 • Tingues un quadern a prop i, en acabar, pren notes d’alguna experiència que hagis tingut, d’algun canvi que hagis notat, d’alguna sensació que hagis tingut clarament…

I no t’exigeixis res més. Limita’t a anar-ho fent i a veure si vas notant els canvis.

Desitjo que t’ajudi.

Visualització estirats

4 comentaris a ;ldquo;Com visualitzar;rdquo;

 1. Moltes gràcies Glòria! Totalment d’acord.
  Tinc força experiènceis en què la visualització m’ha ajudat molt.

 2. Isabel meiriño borrego

  Gracies Gloria, és un text comprensiu i clar. M’ha semblat força interesant la diferenciació meditació i visualització.
  El tornaré a llegir, és més profund del que sembla a primer cop de ull.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *