Què és el bany de bosc?
El bany de bosc és una pràctica d’interiorització mitjançant la immersió en l’atmosfera del bosc amb tots els sentits. Prendre consciència dels sentits és clau, perquè és a través dels sentits que percebem la naturalesa, la realitat, el món.
Es tracta de sentir la naturalesa tan profundament com sigui possible, de permetre que s’integri en el teu ésser, de deixar que t’abraci i d’abraçar-la, d’unir-t’hi.
El contacte amb la naturalesa potencia la creativitat
Tothom coincideix que el contacte amb la naturalesa ens fa sentir bé amb nosaltres mateixos. I si aquest contacte és conscient, els efectes beneficiosos es multipliquen. Recordo que Robert Schumann, en el prefaci de les “Escenes d’infants”, recomanava que, abans de posar-se al piano, es fes un passeig pel bosc. I ho recomanava amb molta convicció. De petita em semblava un exemple de músic romàntic. Ara entenc perfectament què volia dir: immergir-se en l’atmosfera del bosc augmenta la percepció, la creativitat.
Importància dels banys de bosc
En aquests moments s’està abordant l’impacte beneficiós de la immersió en la naturalesa sobre el nostre organisme, no només a nivell físic, que abordaré més endavant, sinó també en la seva dimensió interna.
Jo sempre hi he tingut una gran confiança i he experimentat els efectes profundament nutritius que té la pràctica a l’aire lliure. Això és el que vull compartir.
Estudis científics sobre els banys de bosc
Actualment s’estan fent estudis científics que demostren els múltiples beneficis físics i psicològics que té la naturalesa per a l’organisme humà. Al Japó s’estan fent moltes investigacions per donar-ne dades concretes, i a la Universitat Autònoma de Barcelona recentment s’ha començat a estudiar.
Com enfoco un retir de ioga i meditació amb bany de bosc?
En primer lloc, t’animo a l’aventura de dedicar-te tot un cap de setmana a tu, lluny de l’entorn habitual i amb ganes d’entregar-te a les activitats que proposo com una manera de connectar amb el més essencial de tu mateix/a.
Pròxima convocatòria l’any 22.
Informacions pràctiques de l’últim retir amb bany de bosc: https://plenitud.cat/retir-de-cap-de-setmana-amb-bany-de-bosc/
Invitació a la lentitud i al silenci
Aprofitant que ens retirem dels escenaris habituals, et proposo que també deixis de banda l’acceleració i que descobreixis tot el que sorgeix quan adoptes un ritme lent. Només quan facis les pràctiques. Veuràs que la ment té més temps de percebre moltes més coses, molt més subtils, no només del món extern sinó també de l’intern.
I també et vull convidar a fer les pràctiques en silenci, per assegurar-te la interiorització i per evitar distraccions, teves o d’algú del grup; practicar el silenci també és permetre que les reaccions siguin més lentes, no tan mecàniques, i que siguin més autèntiques.
Fora de les pràctiques tens l’oportunitat de compartir, de xerrar, d’escoltar, de continuar en silenci, de connectar o desconnectar de les xarxes, de córrer, de llegir, de banyar-te, d’explorar el que sentis que et convé. Aprofita per escoltar-te, per donar-te temps i espai per ser tu.
Què tenen en comú la meditació, el ioga i el bany de bosc?
Tal com jo enfoco totes tres pràctiques, tenen moltes coses en comú. La principal, que no les fem amb cap objectiu concret, sinó amb una actitud mental d’obertura al que sorgeixi, de generositat cap a tu mateix/a, permetent-te actuar dintre dels teus límits, sense forçar-te, fent el mínim d’esforç per fer la pràctica de què es tracti:
- quan anem al bosc, no hi anem a fer senderisme ni d’excursió, que pressuposa que volem arribar a un punt determinat en un temps concret;
- quan fem ioga, no perseguim res en especial: fem la pràctica sense un objectiu predeterminat, sense pressió per arribar a fer cap postura, sinó descobrint què pot fer el teu cos, què li proporciona plaer, com pots evitar el dolor;
- i quan fem meditació, la fem sense pretendre assolir un estat que imaginem que és l’estat meditatiu, sense esforçar-nos per deixar de pensar, ni per dirigir la respiració a cap punt del cos, ni per controlar.
L’enfoc que faig del bany de bosc és el mateix que aplico a la pràctica del ioga i a la meditació: entrar en el més autèntic de nosaltres mateixos a través de les sensacions, donar prioritat al que sentim, més que al que pensem.
Es podria resumir amb una paraula: tenen en comú l’actitud d’indagar, de disposar-se a descobrir el que hi ha a la realitat quan no hi imposem cap projecció.
Això té la dificultat que és just el contrari del que estem acostumats en la nostra cultura, però és infinitament reconfortant i revolucionari. El que sentim sempre és veritat, mentre que la ment ens pot explicar moltes històries poc arrelades a la realitat. Les sensacions ens connecten amb el que és real en nosaltres, mentre que els pensaments en general ens n’allunyen.
El paper de les sensacions
Totes tres activitats, doncs, consisteixen a explorar les sensacions. I a actuar d’acord amb el que diguin. Això et familiaritza amb la intel·ligència del cos, de la naturalesa, de la vida.
En la pràctica de ioga, et convidaré a posar l’atenció a saber què no li agrada al teu cos perquè ho puguis evitar, i a mirar de complaure’l al màxim, a trobar el plaer en els moviments més simples.
En la meditació, estar present a les sensacions fa que l’atenció, en comptes de deixar-se seduir pels pensaments, pugui ancorar-se en l’ara i aquí, que es manifesta en el cos.
En el bany de bosc et proposaré diferents exercicis perquè et puguis fer conscient de les sensacions, i perquè t’adonis que, quan hi poses consciència, les vivències són molt més riques.
No és tan fàcil com sembla, perquè ens han educat a ignorar el que sentim i no tenim el costum d’escoltar el que els sentits diuen. En la nostra cultura tenim tendència a buscar la solució dels problemes amb la ment, però qui et pot donar respostes autèntiques és el cos.
Prioritzar les sensacions, més que no pas els pensaments, et permetrà conèixer una dimensió teva que et pot aportar una experiència plena de benestar.
A partir de la intimitat amb les sensacions, amb el cos, es pot experimentar la unitat amb la naturalesa, amb la vida, amb la totalitat.
Beneficis del bany de bosc
El bany de bosc té beneficis a molts nivells. Tots sabem que estar a la naturalesa té un efecte calmant, que ens reconforta i ens relaxa emocionalment.
I té uns beneficis físics que recentment s’estan objectivant. Aquests estudis demostren que quan passes una estona dintre del bosc entres en contacte amb els terpens, les substàncies volàtils que desprenen les plantes i els arbres.
Els terpens són unes molècules que segreguen els vegetals per comunicar-se entre si. No fa gaire s’ha descobert que les plantes emeten senyals davant de situacions de perill. Per exemple, si hi ha una plaga, avisen els predadors de la plaga en qüestió perquè hi vagin. És a dir, no només es comuniquen entre si sinó també amb insectes i amb altres animals. I amb nosaltres, que formem part del regne animal.
Beneficis per al sistema immunitari
Els arbres i les plantes es comuniquen amb nosaltres sense necessitat que fem res; la comunicació es produeix inconscientment, involuntàriament. Els olis essencials dels terpens els absorbim per la pell i pel nas i arriben al cervell, des d’on actuen sobre diferents sistemes del cos: el sistema hormonal (l’adrenalina, per exemple, l’hormona de l’estrès, entre altres), el sistema nerviós (activen el sistema parasimpàtic, que ens permet bellugar-nos sense tanta necessitat de racionalitat, i per tant ens relaxa mentalment, també), i, sobretot, sobre el sistema immunitari.
En algunes universitats del Japó s’han fet estudis que demostren els grans beneficis que tenen els terpens per a la immunitat dels humans: dues hores d’immersió en un bosc proporcionen un augment de les defenses durant un dia; dos dies de contacte amb el bosc, un augment de les defenses durant un mes. I així…
Beneficis interns
Si a l’estada al bosc hi afegim pràctiques per fer-nos conscients de diferents àmbits de nosaltres mateixos, els beneficis es multipliquen i amplien l’àmbit d’actuació.
Entrar en un bosc és sentir com t’acull l’organisme viu que és el conjunt d’entitats que l’integren, com t’acull i t’accepta tal com ets, com t’ajuda a estar en el present, igual que tot el que t’envolta.
En les pràctiques d’interiorització dintre del bosc t’harmonitzes amb l’entorn amb una gran facilitat i pots arribar a sentir-te formant part de la totalitat.
En un retir de meditació i ioga amb bany de bosc d’un cap de setmana, doncs, a part d’augmentar les defenses i de connectar-te amb l’àmbit teu més serè, tens l’oportunitat de fusionar-te amb la natura, d’anar cap endintre anant enfora. I de tornar amb la sensació profunda d’haver-te nodrit a molts nivells.
Testimonis
La experiència del retir amb bany de bosc ha estat molt enriquidora. Aprendre a observar l’exterior, el bosc, per observar el propi interior…súper revelador !!! Donar valor a observar sense judici, en plenitud, vivint el moment, amb lentitud…tot un descobriment que m’he emportat a casa, a la vida quotidiana!!
Moltíssimes gràcies Glòria!!!
C. R. E.
Ha estat una nova experiència. M’ha donat pau irelax. M’ha agradat la molt bona relació entre els assistens i com ho has portat.
C. M.
M’ha agradat l’obertura que he experimentat amb la natura i també els moments d’activitats físiques dins d’ella. Em queden les bones vibracions tant amb la natura com amb les persones, l’ampliació dels meus coneixements a través de les diferents converses a diferents moments i espais i el treball i escolta del meu cos.
I. M.
A mi en general i comptant amb que ho ha organitzat una sola persona, ha estat èxit total. Moltes gràcies.
M. J. S.
Vaig voler anar al retir amb bany de bosc sense saber del tot amb el que em trobaria i han estat 2 dies on he pogut estar amb mi i per mi.
Amb el bany al bosc, envoltada de naturalesa i amb les pràctiques que ens ha fet fer la Glòria he anat descobrint lentament com em sentia dins meu, com em trobava i què notava en cada moment. Era com formar part de la naturalesa i de tota la seva bellesa.
Aquests banys, junt amb les pràctiques de ioga i meditació han fet d’aquests 2 dies una experiència amb molts efectes més que positius per mi, moments que ja formen part de mi i que me’ls emport al dia a dia a la gran ciutat.
S. A.
Retroping: Retir de cap de setmana amb bany de bosc | Transforma la relació que tens amb tu