Omet al contingut
Troba el silenci interior
Josep Ribes
Foto cedida per Lluís Ibarz

Glòria Puig

Vaig néixer a Barcelona, en el si d’una família que sempre m’han considerat diferent pels meus trets lleugerament orientals. Justament aquesta particularitat coincideix amb el meu interès per les filosofies orientals.

La meva adolescència no va ser gens fàcil, i em feia tot de preguntes sobre infinitat de coses a les quals no trobava resposta. L’atzar o la màgia de la vida em va fer caure a les meves mans El libro del zen, d’Alan Watts. Aquest llibre em va connectar totalment amb el que jo buscava, i descobrir la filosofia oriental va ser l’impuls que em va fer trobar, el 1975, el meu primer professor de ioga i meditació, Josep Ribes, un dels poquíssims que hi havia en aquell moment a Barcelona. D’ell vaig aprendre la importància de la pràctica diària, entre moltes altres coses. Ell va ser qui em va obrir la primera porta a aquest món immens de la recerca espiritual a través del cos i li continuo professant un gran respecte.

Al cap de dos anys d’haver començat a fer ioga i meditadció, vaig tenir la necessitat de buscar les arrels de tot aquell món i vaig fer un llarg viatge a l’Índia. Allà vaig entrar en contacte amb la Bihar School of Yoga, l’ashram de swami Satyananda, on diàriament rebia classes particulars, a la matinada, i la resta del dia vivia immersa en la vida d’aquest ashram.

En tornar de l’Índia vaig voler descobrir altres maneres de meditar i vaig provar la Meditació Transcendental, que havia arribat a Occident de la mà dels Beatles. Després vaig continuar investigant amb un grup del Quart Camí (seguint les ensenyances de Gurdjieff, on meditàvem aplicant la tècnica Vipàssana) i posteriorment vaig començar a practicar el budisme zen, amb diferents mestres, als quals estic molt agraïda per l’empenta que, cadascú a la seva manera, m’han donat per aprendre a veure les coses tal com són. I el zen és la pràctica que continuo fent actualment (ara en la línia dels deixebles de Maezumi Roshi, com Genpo Roshi, Genno Roshi i Genko Roshi), enriquida amb la filosofia de la no dualitat.

 

Sortint d'un seshin, un retir de meditació zen
Sortint d'un seshin, un retir de meditació zen

El 2008 vaig fer una formació com a professora de ioga a l’escola Mandiram, a Barcelona. En acabar la formació, coneixia més postures, sabia el significat d’alguna paraula en sànscrit, havia après l’anatomia bàsica, però em faltava trobar la manera de fer que la pràctica de postures tingués el contingut transformador, espiritual, de què parlen els textos clàssics.

Una casualitat va fer que l’última setmana de formació assistís a les classes d’un professor anglès que visitava Barcelona. La sorpresa va ser que aquell professor, Godfrey Devereux, presentava un mètode que unia la pràctica física i l’espiritual, que abordava el ioga des de la seva formació en zen. Vaig començar la formació amb ell, en el mètode que ell va crear. En aquest mètode, tant el ioga com la meditació s’enfoquen com una indagació i això les fa dues pràctiques complementàries (i contemplatives). Amb el ioga dinàmic i la meditació somàtica, una manera concreta d’enfocar el que en zen s’anomena “shikantaza”, he après, entre moltíssimes més coses, a fluir, a sentir la plenitud, a trobar la unitat que som, i tot, senzillament a base d’escoltar el cos.

Les investigacions de Godfrey Devereux sobre el cos com la porta del benestar profund i de  l’espiritualitat han evolucionat cap a un nou mètode, Radical Ecology, per trobar la resiliència en el més profund de nosaltres, i ho incorporo a la pràctica.

Troba el silenci interior

El coneixement profund d’aquestes pràctiques m’ha portat a col·laborar en la traducció de l’anglès al castellà de la versió de Godfrey Devereux del “Yoga sutras de Patanjali”, i des de l’any 2016 he organitzat i traduït els tallers de ioga, tantra i meditació que Godfrey Devereux ha impartit a Barcelona.

Fa 6 anys vaig rebre l’encàrrec de Godfrey Devereux d’ensenyar meditació somàtica (el que en budisme zen es coneix com “shikantaza”).

Des de l’any 2020 m’he estat formant i practico zen seguint el llinatge de Maezumi Roshi, amb Genpo Roshi, Geno Roshi i Genko Roshi.

També he fet una formació en Mindfulness.

L’any 2021 vaig iniciar una formació en Yoga Somatics, amb Ateeka, també basat en la indagació en el cos, però amb una orientació més fluïda. Continuo formant-me en aquesta altra manera d’abordar el mateix enfoc, prioritzar la intel·ligència del cos abans que la mental. A les classes incorporo les dues maneres de practicar, segons el que veig que poden necessitar més els alumnes. 

Per aprofundir en els meus coneixements sobre el cos humà i la seva dimensió més interior, també m’he format en alimentació energètica amb Montse Bradford, en macrobiòtica amb René Lévy i a l’escola Esmaca; i la connexió amb la naturalesa i l’estètica japonesa les he cultivat aprenent ikebana, l’art floral japonès, amb Teresa Llobet i amb Reiko Ishimatsu, de l’Escola BonsaIkebana; i, sobretot, amb els banys de bosc.

Vaig escriure un llibre amb M. Mercè Marçal, adaptant un text medieval per a lectors infantils, “La disputa de fra Anselm amb l’ase ronyós de la cua tallada”, ed. Aliorna, 1985.

Paral·lelament, tinc la llicenciatura en Lingüística i en Història de l’Art, estudis de música i piano (amb el p. Robert de la Riba), i en realització audiovisual (IDEP).

Combino l’ensenyament de ioga i meditació amb traduccions de l’anglès i del francès. I m’encanta la música, viatjar i ocupar-me de les plantes de la meva terrassa, que fa anys que m’acompanyen.

Des de l’any 2015 formo part de la junta, com a secretària, de l’associació Sakyadhita Spain, una branca de Sakyadhita International que té per objectiu donar veu a les dones budistes, particularment a les mestres budistes.

Des del 2015 també formo part de la junta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes, i des del 2022 en soc la presidenta.