Skip to content

Les Quatre Nobles Veritats

Hi ha diferents maneres d’entendre la meditació, i és bo que així sigui. Jo enfoco la meditació des del punt de vista del budisme, i més concretament, del budisme zen.

El budisme es basa en el que va ensenyar el Buda Sakyamuni després d’haver-se il·luminat, que en essència són les Quatre Nobles Veritats:

1a. La veritat que el sofriment existeix.

2a. La veritat que el sofriment té una causa.

3a. La veritat que el sofriment pot cessar.

4a. La veritat del camí que porta al cessament del sofriment.

Sofriment equival a “dukka”?

Totes giren al voltant del sofriment, “dukka” és el terme que va fer servir el Buda, en pali.

El Buda va dir que ell només parlava del sofriment i de com posar-hi fi. Normalment es fa servir la paraula sofriment per traduir “dukka”, però, quan el Buda parla de sofriment, parla d’un concepte més ampli del que actualment té la paraula en les llengües modernes.

Hauríem d’entendre “dukka” no només com sofriment, sinó també com insatisfacció, frustració, ansietat, potser també infelicitat.

Hi ha molt a parlar sobre “dukka”, i tinc la intenció d’abordar-ho en un altre escrit.

L’Òctuple Camí

Apunto aquí en què consisteix el camí que porta a deixar de patir (la Quarta Veritat). És un camí que té vuit carrils que avancen en el mateix sentit i que són els següents:

– Visió justa

– Pensament just

– Paraula justa

– Acció justa

– Mitjans d’existència justos

– Esforç just

– Atenció justa

– Meditació justa

Què implica “just”

Els vuit carrils avancen paral·lelament, no són consecutius. El que és més complicat és entendre què vol dir la paraula “just”. Hi ha traduccions que en diuen “correcte”, “adequat”, “apropiat”… “Just” em sembla millor perquè fa referència a evitar els extrems.

Pràctica

Et convido a dedicar una estona a escriure què seria cada un dels vuit conceptes: en què consistiria, què implicaria… Amb sentit comú, no basant-te en possibles lectures.

Són vuit manaments?

Tal com s’entén en el budisme zen l’Òctuple Camí, no es tracta de preceptes o manaments que s’han de complir, sinó d’aspectes que ajuden a prendre consciència de què permet viure més en harmonia amb un mateix i amb l’entorn.

Tenir en compte aquests vuit punts i intentar portar-los a la vida quotidiana, o mirar si t’ajuden a entendre algun episodi de la teva vida o de la societat, és la pràctica del budisme, que, tot i que inclou la meditació (punt 8), no es limita només a seure i no fer res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *